שתף

האם הצבת דפיברילטור במבנה היא חובה?

יש לכם מבנה ואתם מתלבטים האם עליכם להציב בו דפיברילטור? רוצים לדעת מתי חייבים להציב מכשיר החייאה במבנה ציבורי? בואו ללמוד כל מה שחשוב לדעת על הצבת מכשירי החייאה במבנים ציבוריים.

מהו דפיברילטור?

דפיברילטור הוא מכשיר החייאה מציל חיים, אשר מטרתו להסדיר את פעילות ליבו של אדם החווה דום לב (באמצעות הזרמת שוקים חשמליים). בעבר, השימוש במכשירים אלו היה מאושר רק עבור רופאים, והמכשיר היה יקר למדי. ואילו כיום, קיימים דפיברילטורים אוטומטיים שכל אחד יכול להשתמש בהם, גם אם אין לו שום ידע בתחום או הכשרה רלוונטית.

למה כדאי שבכל מבנה יוצב מכשיר החייאה?

רק בישראל מתרחשים מדי שנה כמעט 10,000 מקרי דום לב – כולל כ-200 מקרים מתוכם, שבהם דום הלב מתרחש אצל צעירים וילדים מתחת לגיל 18. כאשר בכל המקרים הללו, ההבדל בין חיים למוות או לנזק משמעותי, הוא בעיקר מהירות התגובה וההחייאה. במידה והלב מפסיק לפעום ליותר משבע דקות, הסיכוי לשרוד אפסי. ואילו אם מספקים מענה מתאים תוך דקה, ב90% מהמקרים מצליחים להסדיר את הדופק, והאדם יחיה! כך שלמעשה כל שניה קובעת, קריטית, ויכולה להציל חיים, או למנוע נזק מוחי מצטבר שיכול לפגוע באיכות החיים באופן משמעותי. ולכן, כדאי שתמיד יהיה מכשיר החייאה עם הוראות ברורות בהישג יד.

מתי חייבים להציב דפיברילטור במבנה?

אז אחרי שהבנו מה הופך את הדפיברילטור למכשיר מציל חיים, ברור שדפיברילטור מומלץ להחזקה בכל בית ובכל עסק. אבל, כדאי לדעת שכיום, במבנים ציבוריים דפיברילטור מומלץ להצבה, אך לא רק מומלץ – אלא זו גם חובה. כלומר, בשנת 2008 חוקק "חוק הדפיברילטורים" – שזהו חוק שקובע כי חייבים להציב מכשיר החייאה במקומות ציבוריים שמתאימים לשהיית 500 אנשים או יותר. כמו מקומות עבודה, קניונים, משרדי ממשלה, שדות תעופה, רכבות, בתי אבות, בתי כלא, בתי מלון, חדרי כושר וכו'.
בפועל, חוק זה לא תמיד נאכף, ולא בכל עסק או מבנה שמחויב שיהיה בו מכשיר החייאה אכן נמצא כזה מכשיר. ולפי ההערכות, רק בכ-שליש מהמקומות שצריך להיום בהם מכשיר החייאה בישראל – אכן יש כזה. וחבל, שכן ברוב המקרים מכשיר זה אכן מציל חיים, או לפחות מעלה משמעותית את הסיכוי להצלת חיים.

מה עוד כדאי לדעת על הצבת דפיברילטורים במבנים ציבוריים?

האם ניתן להתקין כל מכשיר החייאה במבנה?

אם המבנה מחויב בהצבת דפיברילטור לפי החוק, אז לא ניתן להתקין כל סוג של מכשיר החייאה שרק תירצו, אלא יש להציב רק מכשיר החייאה שעבר אישור של אגף הציוד הרפואי במשרד הבריאות.

איך מתקינים דפיברילטור במבנה ציבורי (או בכלל) בצורה נכונה?

את מכשיר ההחייאה יש להתקין בארון ייעודי, שאפשר לגשת אליו בקלות ולהוציא ממנו את המכשיר במהירות ובנוחות. כאשר גובה הארון עם מכשיר ההחייאה אמור להיות מותקן בגובה של בין מטר ועשרים למטר וחצי.
בנוסף, יש להציב שילוט מתאים המכוון למכשיר, ושלט נוסף עם הוראות השימוש.

תוכן עניינים